Epigenetica

Zitten diabetes, hart- en vaatproblemen of auto-immuun aandoeningen in uw familie en wilt u graag de kans verkleinen dat u hier ook last van krijgt, dan is epigenetica een gebied dat u kan helpen.

Epigenetica kan gezien worden als de leestekens van ons DNA. Hoe vaak hoor je iemand zeggen: “tja, het zit in de genen he..” of “Dat zit bij ons in de familie..”  Uit wetenschappelijke studies van de afgelopen 20 jaar blijkt echter dat lang niet alles bepaald wordt door onze genen. Een gen kan “aan” en “uit” staan. Hoe ons genetisch materiaal gelezen wordt, wordt bepaald door epigenetisch “leestekens”.  Zo kunnen invloeden van buitenaf dus bepalen of een bepaalde genetische aanleg die u heeft wel of niet tot expressie komt.

Hoe werkt epigenetica?

Ons alfabet bestaat uit 26 letters. Afhankelijk van welke letters we kiezen en hoe we ze groeperen (woorden), hebben ze een verschillende betekenis. Tussen woorden zetten we spaties om het overzichtelijk en leesbaar te maken. En dan hebben we ook nog punten, komma’s, gedachtestreepjes, uitroeptekens en vraagtekens om aan te geven hoe de zin gelezen moet worden.

Het genetische alfabet bestaat maar uit 4 letters. Daarmee wordt ons hele lichaam opgebouwd. Één woord kan wel duizend letters hebben. Het is dus erg belangrijk dat er duidelijke leestekens staan. Elke cel in ons lichaam heeft alle genetische informatie in zich. Sommige dingen moeten wel tot uitdrukking komen op de ene plaats (zoals bijvoorbeeld het aanmaken van traanvocht in ogen) terwijl het op andere plaatsen juist niet wenselijk is (traanvocht in uw spierweefsel bijvoorbeeld). Epigenetisch wordt er bepaald wat wel en wat niet uitgedrukt wordt. Dat epigenetica enorm veel invloed heeft op ons lichaam blijkt wel uit het feit dat 2 genetisch identieke mensen (eeneiige tweeling) toch verschillende klachten kunnen hebben, of misschien net niet even groot blijken te zijn. Uit kankeronderzoek van de laatste jaren blijkt dat in alle gevallen van tumorgroei er sprake is van fouten in de epigenetica binnen de cellen.

Het onderzoeksgebied van epigenetica staat nog in de kinderschoenen, en er is nog veel wat we niet weten, maar wat duidelijk is: we kunnen onze gezondheid veel meer beïnvloeden dan we ooit gedacht hadden.

Uit recent laboratorium onderzoek blijkt dat o.a. chemische stoffen een rol spelen in processen binnen de epigenetica. Ook speelt methylatie een belangrijke rol bij het aan en uit zetten van genen. Binnen de epigenetica is dus extra aandacht voor deze deelgebieden.

Meer weten over epigenitica?

Neem vrijblijvend contact op.