Epigenetica

Epigenetica kan gezien worden als de leestekens van ons DNA. Hoe vaak hoor je iemand zeggen: “tja, het zit in de genen he..” of “Dat zit bij ons in de familie..”  Uit wetenschappelijke studies van de afgelopen 20 jaar blijkt echter dat lang niet alles bepaald wordt door onze genen. Een gen kan “aan” en “uit” staan. Hoe ons genetisch materiaal gelezen wordt, wordt bepaald door epigenetisch “leestekens”.  Zo kunnen invloeden van buitenaf dus bepalen of een bepaalde genetische aanleg die u heeft wel of niet tot expressie komt.

Hoe werkt epigenetica?

Ons alfabet bestaat uit 26 letters. Afhankelijk van welke letters we kiezen en hoe we ze groeperen (woorden), hebben ze een verschillende betekenis. Tussen woorden zetten we spaties om het overzichtelijk en leesbaar te maken. En dan hebben we ook nog punten, komma’s, gedachtenstreepjes, uitroeptekens en vraagtekens om aan te geven hoe de zin gelezen moet worden.

Het genetische alfabet bestaat maar uit 4 letters. Daarmee wordt ons hele lichaam opgebouwd. Het is dus enorm belangrijk dat er duidelijke leestekens staan. Sommige dingen moeten wel tot uitdrukking komen (zoals bijvoorbeeld het aanmaken van traanvocht in ogen) op andere plaatsen is dit juist niet wenselijk (traanvocht in uw spierweefsel bijvoorbeeld). Epigenetisch wordt er bepaald wat wel en wat niet uitgedrukt wordt. Dat epigenetica super veel invloed heeft op ons lichaam blijkt wel uit het feit dat 2 genetisch identieke mensen (eeneiige tweeling) toch verschillende klachten kunnen hebben, of misschien net niet even groot blijken te zijn. Ook blijkt uit kankeronderzoek van de laatste jaren dat in alle gevallen van tumorgroei er sprake is van fouten in de epigenetica van de cellen.

Het onderzoeksgebied van epigenetica staat nog in de kinderschoenen, en er is nog veel wat we niet weten, maar wat duidelijk is: we kunnen onze gezondheid veel meer beïnvloeden dan we ooit gedacht hadden.