Nutrigenomics

Genetisch zijn we allemaal anders. Niet alleen onze oogkleur en huid zijn anders, maar ook de efficiëntie waarmee we voedingsstoffen opnemen en verwerken is anders. Bent u chronisch moe, heeft u last van menstruatie problemen of wilt u gewoon graag weten hoe u het beste voor uw lichaam kunt zorgen om uw gezondheid zo optimaal mogelijk te houden? Het laten opmaken van een DNA-profiel kan hiermee helpen.

Wat is Nutrigenomics?

Nutrigenomics is het onderzoeksgebied dat gaat over hoe een lichaam met zijn specifieke DNA omgaat met bijvoorbeeld voedingsstoffen en chemicaliën. Een eenvoudige manier om het duidelijk te maken is als volgt:

Als je ons lichaam vergelijkt met een auto, dan wordt de ene persoon geboren als Volvo, de andere als Ferrari. Beide een auto, maar toch heel anders. Bij gelijke verzorging krijg je een ander resultaat. De ene auto rijdt harder maar is zeer gevoelig voor mankementen en zal dus ook vaker verzorging nodig hebben. De andere is degelijk, veilig maar niet zo snel en vurig. Beide auto’s hebben onderhoudt nodig, maar niet exact hetzelfde. Ook zal de ene auto wellicht gevoeliger zijn voor roest of moet olie wat sneller ververst worden. Als je dit weet, dan kun je ernaar handelen. Dit geldt ook voor het lichaam, weten met wat voor DNA-profiel je geboren bent helpt met het maken van juiste keuzes om zo mankementen ze voorkomen of op te lossen.

Hoe werkt Nutrigenomics?

Na het in kaart brengen van de menselijke genen (human genome project) werd duidelijke dat er groepen mensen zijn waarbij variatie is in de genetische codering van het lichaam. Deze variaties worden in vaktaal SNP’s genoemd (uitspraak: snips). SNP’s zijn dus afwijkende genetische coderingen. Ze hebben tot gevolg dat bepaalde biochemische processen sneller of langzamer verlopen dat gewenst. Zo kan de ene persoon vitamine B uit zijn eten goed omzetten tot een bruikbare stof voor het lichaam, terwijl de andere persoon hier moeite mee heeft. Ook komt het voor dat groepen mensen bepaalde enzymen slechter aanmaken of juist afvalstoffen lastiger afbreken. Veelvoorkomende SNP’s met de daarbij behorende veranderingen in biochemische processen, zijn wetenschappelijk onderzocht en in kaart gebracht. Hierdoor is het mogelijk om naar aanleiding van een genetisch profiel specifieke voedings- en leefadviezen te geven, waardoor de kans op het krijgen van ziektes waar u genetisch wellicht bevattelijk voor bent minder snel tot uiting zullen komen. Ook is het mogelijk om bepaalde klachten (zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid en hormonale problemen) te verklaren vanuit een genetisch profiel, en deze dan aan te pakken door via een omweg de biochemische processen te verbeteren.

Nutrigenomics in de praktijk

Komt u met een vraag of klacht bij Mrs. Health waarvoor we het nuttig vinden om uw genetisch profiel verder te onderzoeken dan wordt dit gedaan met behulp van een gericht onderzoek en rapport van DNALife. DNALife is een van de betrouwbaarste leveranciers van DNA-rapportages. Betrouwbaar op 3 belangrijke gebieden:

1)    Alle uitspraken die gedaan worden zijn wetenschappelijk onderbouwd.

2)    Uw genetisch materiaal wordt nooit aan andere partijen doorgespeeld.

3)    Een therapeut moet speciaal geschoold zijn om met de resultaten van de onderzoeken om te kunnen gaan.

Daarnaast is het belangrijk dat u iets kunt doen met de resultaten. Daarom kiest DNAlife ervoor om alleen die SNP’s te onderzoeken waarvan bewijs is dat ze beïnvloedbaar zijn.

Wilt u laten onderzoeken waar u klachten vandaan komen?

Neem vrijblijvend contact op.