Wat is gezond?

Heb jij ook het gevoel door de bomen het bos niet meer te zien? Raak jij gefrustreerd dat de ene “expert” zegt dat iets gezond is en de andere juist dat het ongezond is? Ik kon me hier ook enorm aan irriteren en doe dat eigenlijk nog steeds. Van veel levensmiddelen is niet te zeggen dat het op dit moment zeker goed voor jou is. Dit heeft te maken met verschillende factoren als genexpressie, de staat van jouw maag-darm kanaal en de bewoners in jouw lichaam (bacteriën virussen en schimmels). Hoe kun je dan toch gezond eten zonder hier eerst een hele studie voor te doen en allerlei onderzoeken uit te voeren? Er zijn een aantal leefregels waarover alle “experts” het eens zijn.Eet groente bij elke maaltijd

Eet groente bij elke maaltijd

Groente, gezonde voeding

Groentes hebben verreweg de meeste voedingsstoffen voor ons lichaam. Ze helpen ons aan vitamine, mineralen, spoorelementen en vezels. Het voedingscentrum adviseert 250 gram groente per dag. Ondanks dat dit een erg lage inschatting is van wat een mens nodig heeft om gezond te blijven, lukt het toch bijna niemand om deze hoeveelheid te eten. Ik adviseer 500 gram, en als je bij elke maaltijd groente eet, is dat goed te doen.

Eet (bijna) geen geraffineerde koolhydraten

Niet elke calorie is hetzelfde en niet elke koolhydraat is hetzelfde. Suiker, vruchtensap uit concentraat en witmeel zijn geraffineerde koolhydraten. Ze worden in het lichaam in een rap tempo opgenomen en zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Wetenschappelijke onderzoeken zijn het er allemaal over eens dat pieken in de bloedsuikerspiegel op korte termijn onvermijdelijk leidt tot dalen en de daarbij horende vermoeidheidsdipjes. Op lange termijn kan een instabiele bloedsuikerspiegel leiden tot verschillende chronisch aandoeningen waarvan de twee meest bekende Diabetes type 2 en Alzheimer. Is het nu zinvol om de 10 witte boterhammen te vervangen voor 10 bruine? NEE! Bruin brood heeft als hoofdingrediënt hetzelfde meel als wit brood. Volkoren brood is al een betere keuze, maar misschien kun je er 6 bruine boterhammen en wat kool- of rauwkostsalade, aardappelsalade of een kommetje soep van maken, dan heb je meteen ook het eerste punt verwerkt.

Drink 1,5 tot 2 liter water

Beperk het drinken van koffie en alcohol. Drink geen frisdrank(regular/light/zero) en vruchtensap uit concentraat. De wetenschappers zijn het er niet over eens of je beter de hele dag door met een flesje water rond kunt lopen en kleine slokjes kunt drinken of dat je beter op 4 momenten een halve liter weg kunt werken. Let wel op dat je niet veel drinkt bij een maaltijd. Het verdunt de spijsverteringssappen die je lichaam aanmaakt en vermindert zo de vertering van het eten. Ook verschillende de meningen over het nuttigen van kraanwater, gefilterd water of mineraalwater. Het gaat er bij deze meningsverschillen niet om dat één van de opties slecht zou zijn, maar meer welke het beste is. De conclusie voor nu is dus: drink water zoals het fijn is voor jou.

Ongebrande noten en zaden zijn goed voor je

Noten en zaden, gezonde keuze

Heb jij een allergie voor een bepaalde soort, dan moet je die natuurlijk niet eten, maar dat geldt bij elk punt. Noten en zaden hebben echter een zeer hoge voedingswaarde. Ze hebben ook een grote hoeveelheid calorieën in zich, maar deze zijn opgebouwd uit goede vetten die nodig zijn voor de opbouw van alle cellen in je lichaam (en dat zijn er veel!)

Leuk elke maaltijd op met kruiden of specerijen

Kruiden in dieet, goede gezondheid

Vooral specerijen zien eruit als een weinig belangrijk droog poedertje, maar niets is minder waar. Specerijen hebben de grootste hoeveelheid belangrijke micronutriënten van allemaal. En hoe makkelijk is het om even wat kurkuma door een omelet te doen, of je boterham met kaas op te leuken met wat kerriepoeder? Lukt het niet bij de maaltijd, dan is er ook nog altijd de optie om regelmatig kruidenthee te drinken. Op die manier krijg je ook veel van de gezonde stoffen uit de kruiden en specerijen binnen. Ook bij dit punt maak ik meteen de opmerking dat mensen die ernstig last hebben van een histamine-overgevoeligheid de uitzondering zijn op deze leefregel.

Eet rustig

Neem de tijd om het eten in je mond echt te kauwen. Vertering van koolhydraten begint in de mond (maar dat werkt natuurlijk niet met de hap-slik-weg methode). Als eten langer in je mond zit heeft de amylase tijd om de koolhydraten vast voor te verteren. Daarnaast malen je kiezen het de eiwitten die je eet fijn, zodat de vertering hiervan in de maag soepeler verloopt. Ook proef je je eten beter, waardoor je eer hebt van je werk, of waar krijgt voor je geld. Tenslotte is deze manier van eten ook nog goed voor het ontstressen. We weten allemaal dat stress niet goed is. Rustig en met aandacht eten verlaagt het stressniveau van het lichaam.

Ik hoop dat je met deze 6 tips vast een stap in de juiste richting kan zetten. Wil jij liever een bepaald dieet volgen met bestaande maaltijdplannen? Dat kan natuurlijk ook. De komende tijd zal ik regelmatig een bepaald dieet onder de loep nemen. Wellicht kom je iets tegen wat bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *